Solliciteren kan leuk zijn!

Solliciteren
Solliciteren kan leuk zijn!

We kennen het allemaal wel: je hebt niets te verliezen, je bent zeker van jezelf, en tóch voel je een bepaalde spanning voordat je een sollicitatiegesprek ingaat.

Hoewel een gezonde spanning natuurlijk niet erg is, gebeurt het maar al te vaak dat solliciteren wordt ervaren als een stressvolle, vervelende bezigheid. En dat is jammer. Want hoe meer plezier je uit je sollicitaties haalt; hoe beter je kansen op die perfecte volgende stap in je carrière.

Oefening baart kunst

De eerste tip om meer plezier uit je sollicitaties te halen is door te accepteren dat het een proces is: solliciteren is niet iets wat je dagelijks doet, dus het is vaak vrij nieuw en daardoor spannend. Door in te zien niet je gehele toekomst van één sollicitatie afhangt, en dat je er hoe dan ook van leert (wat de uitkomst ook is) haal je een gedeelte van de spanning weg.

Het is een avontuur

In navolging van het vorige punt: elke sollicitatie is een ervaring, en iedere stap die je zet maakt je sterker en opent nieuwe deuren. Zie het als een avontuur. Wie weet waar je uitkomt?

Afgewezen worden — of toch niet?

Wanneer je je gesprek goed doorloopt, maar toch niet aangenomen wordt, dan voelt dat al snel als een persoonlijke afwijzing. Je onbewustzijn kan het niet laten om je eraan te herinneren dat ‘jij niet goed genoeg was’. Dat is in vrijwel alle gevallen niet waar. Een baan moet net zo goed bij jou passen, als dat jij bij de baan past. In veel gevallen is het niet zo dat jij niet goed genoeg bent, maar dat er andere redenen zijn waarom je ’t niet geworden bent.

Misschien zoeken ze iemand die serieuzer is (je bent te leuk!), iemand die minder ervaring heeft (en daardoor goedkoper is), of iemand die dichterbij woont en daardoor flexibeler is. Allemaal geen persoonlijke afwijzingen, eerder praktische.

Dus kop op: het ligt niet aan jou; het is gewoon geen match. Laat je niet uit het veld slaan. Op naar de volgende sollicitatie.

Solliciteer daar waar je hart ligt

Je mag selectief zijn. Wanneer je solliciteert bij een bedrijf of in een branche waar je weinig affiniteit mee hebt, dan voelt het hele traject als een verplichting. Maar wie verplicht je tot iets?

Neem eerst de tijd om uit te vinden waar jij echt blij van wordt. Wil je wel echt bij een grote organisatie werken? En is die lease-auto echt zo belangrijk? Verbreed je horizon, en kijk ook eens naar vacatures buiten je normale kader.

Wie weet vind je plotseling dingen die veel beter bij je passen. Hoe meer je je verbonden voelt met de functie en de organisatie, hoe leuker het hele proces is — en je baan uiteindelijk ook.

Deel je kennis en ervaring

Vrijwel iedereen loopt met dezelfde vragen rond als het gaat om solliciteren. Dus hou je kennis en ervaring niet voor jezelf. Er zijn altijd vrienden of familieleden die van je kunnen leren.

Deel je ervaringen en draag je kennis over — mensen zullen je niet alleen dankbaar zijn, ook zelf kun je veel leren door over je ervaringen te praten. En wie weet heeft dat eigenwijze nichtje toch nog een paar goede tips voor je. Niet doorvertellen.

News Mail Graphic Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze Keser update
Schrijf je in voor de nieuwsbrief