De STAR-techniek tijdens je sollicitatiegesprek

Solliciteren
De STAR-techniek tijdens je sollicitatiegesprek

Solliciteren kan een uitdagende ervaring zijn. Om jezelf zo goed mogelijk te presenteren, is het essentieel om jouw ervaringen en vaardigheden op een gestructureerde en overtuigende manier over te brengen. Hier komt de STAR-methode van pas, een techniek die veel gebruikt wordt tijdens sollicitatiegesprekken. Maar wat is de STAR-methode precies, en hoe kun je deze effectief toepassen? Laten we dat eens nader bekijken.

Wat is de STAR-methode?

STAR staat voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Deze methode helpt kandidaten om hun antwoorden tijdens sollicitatiegesprekken te structureren op een manier die zowel duidelijk als gedetailleerd is. Door deze structuur te volgen, kun je jouw antwoorden focussen en ervoor zorgen dat je alle belangrijke details vermeldt.

Hoe werkt het?

  1. Situatie: Begin met het beschrijven van een specifieke situatie of context. Dit geeft de interviewer een achtergrond van de uitdaging of het probleem dat je hebt aangepakt. Zorg ervoor dat je een echt voorbeeld kiest dat relevant is voor de positie waarvoor je solliciteert.
  2. Taak: Beschrijf vervolgens de taak of het doel dat je moest bereiken. Dit geeft inzicht in jouw verantwoordelijkheden en de verwachtingen die er in die specifieke situatie waren.
  3. Actie: Dit is het meest cruciale onderdeel. Beschrijf de specifieke acties die je hebt ondernomen om de taak of uitdaging aan te pakken. Wees gedetailleerd in je beschrijving en focus op wat jíj hebt gedaan, zelfs als je deel uitmaakte van een team.
  4. Resultaat: Eindig met het delen van de resultaten van jouw acties. Het is belangrijk om kwantitatieve of kwalitatieve resultaten te gebruiken om jouw succes te benadrukken. Dit kan variëren van verhoogde verkoopcijfers tot verbeterde klanttevredenheid of het succesvol halen van een deadline.

Waarom is de STAR-methode effectief?

  • Structuur: Het biedt een heldere en logische structuur die helpt om jouw antwoorden georganiseerd en to the point te houden.
  • Detailniveau: Het moedigt je aan om voldoende details te geven zonder af te dwalen.
  • Gericht op resultaten: Door je te concentreren op de resultaten, laat je zien dat jouw acties concrete en positieve uitkomsten hebben gehad.

Tips voor het Gebruiken van de STAR-methode:

  • Voorbereiding: Bereid voorbeelden voor op basis van je cv die je kunt gebruiken in je antwoorden.
  • Relevantie: Kies voorbeelden die relevant zijn voor de baan waarvoor je solliciteert.
  • Wees eerlijk: Zorg ervoor dat je echte situaties gebruikt en eerlijk bent in je beschrijvingen.

Conclusie

De STAR-methode is een krachtig hulpmiddel om jezelf effectief te presenteren tijdens sollicitatiegesprekken. Door deze methode te gebruiken, kun je jouw ervaringen en vaardigheden op een gestructureerde manier overbrengen, waardoor je een blijvende indruk achterlaat bij de interviewer. Onthoud dat oefening kunst baart, dus neem de tijd om deze methode te oefenen voordat je het gesprek ingaat. Veel succes!

News Mail Graphic Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze Keser update
Schrijf je in voor de nieuwsbrief