In 5 stappen naar een perfect C.V.

Solliciteren
In 5 stappen naar een perfect C.V.

Je C.V. vormt het hart van je sollicitatie. Natuurlijk draait het om jou als persoon — maar je C.V. moet de eerste indruk maken en jou zo goed mogelijk tot je recht laten komen. Die eerste indruk kun je maar één keer maken. Daarom is het essentieel dat je C.V. up to date en goed verzorgd is.

Structuur

Net zoals de voorpagina van een krant, moet je C.V. goed gestructureerd zijn, zodat de belangrijkste zaken meteen in het oog springen, en het C.V. uitnodigt tot verder lezen.

Veel recruiters zien je C.V. het liefst in de volgende opbouw:

  1. Persoonlijke gegevens
  2. Klein persoonlijk profiel
  3. Opleiding
  4. Werkervaring
  5. Activiteiten en kwalificaties
  6. Referenties

Persoonlijke gegevens

Vermeld hier puntsgewijs je basisgegevens zoals je volledige naam, telefoonnummer, e-mailadres, woonplaats- en adres, geboorteplaats en -datum en je burgerlijke staat (en ja: ‘samenwonend’ is ook een alom geaccepteerde burgerlijke staat).

Klein persoonlijk profiel

Met wie hebben we te maken? Schrijf een korte samenvatting over wie je bent, je belangrijkste competenties en wat jou als persoon definieert. Richt je op het nú: wat je kunt, wat je te bieden hebt en hoe je karakter is.

Opleiding

Som alle gevolgde opleidingen op. Geef duidelijk aan of en wanneer het diploma behaald is, en gedurende welke periode de opleiding gevolgd is.

Werkervaring

Wees hier zo compleet mogelijk. Alles wat je hebt gedaan, draagt bij aan wie je vandaag bent. Vermeld dus alle banen die je gehad hebt en begin bij de meest recente baan. Ook stages, vrijwilligerswerk en deeltijdbanen neem je mee in de opsomming. Vermeld, net zoals bij de opleidingen, de periode dat je werkzaam was, en geef aan wat je functie was. Wanneer een functietitel de lading niet dekt, kun je in een opsomming je taken noteren.

Activiteiten en kwalificaties

Som de kwalificaties op die betrekking hebben op je professionele of wetenschappelijke loopbaan, of impact hebben op je sociale leven. Daarnaast is dit de plaats om lidmaatschappen van verenigingen of stichtingen te vermelden. Geef aan wat je rol is (of was), en gedurende welke periode.

Software & talen

Geef onder activiteiten en kwalificaties ook duidelijk aan welke software(pakketten) en talen je beheerst, en in welke mate. Je kunt bijvoorbeeld een score van 1 t/m 5 geven, of ‘matig’, ‘redelijk’ en ‘goed’.

Referenties

Referenties zijn erg belangrijk, omdat ze je C.V. extra geloofwaardigheid geven. Houd je referenties apart op een los blad, of geef aan dat deze op verzoek beschikbaar zijn. En… zorg dat de referenten op de lijst ook echt weten dat ze als referent vermeld staan.

Wel of geen foto?

Hier is geen eenduidig antwoord op. Ja; een foto geeft direct een beeld bij de persoon. Maar dit beeld is niet altijd correct misschien komen je competenties wel niet helemaal overeen met de uitstraling die je hebt op de foto.

Hoe dan ook: áls je een foto op je C.V. zet, zorg dat het een professionele foto is, waar je natuurlijk en comfortabel op staat. Wellicht overbodig om te vermelden, maar toch: vakantie- en feestfoto’s zijn natuurlijk geen goede keuze.

Eén pagina?

Je leest wel eens dat een C.V. op één pagina moet passen. Dit is gedeeltelijk waar: een C.V. moet zo kort en bondig mogelijk zijn. Let dus op met lange zinnen of omschrijven werk in opsommingen en wees to the point.

Maar weersta de verleiding om werkervaring, opleidingen of kwalificaties weg te laten enkel om je C.V. in te korten.

Taal

Hier kunnen we kort over zijn: je C.V. moet taalkundig foutloos zijn. Weet je van jezelf dat je hier niet zo goed in bent? Vraag dan iemand waarvan je weet dat hij/zij hier wél sterk in is om je C.V. grondig na te kijken.

Lay-out

Zoals eerder beschreven moet je C.V. goed gestructureerd zijn. Hier hoort ook een goede lay-out bij. Zorg dat koppen groter dan de rest zijn, dat opsommingen netjes uitgelijnd zijn en dat je een helder, leesbaar lettertype gebruikt. Vermijd felle kleuren of afbeeldingen die je C.V. rommelig maken.

News Mail Graphic Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze Keser update
Schrijf je in voor de nieuwsbrief