Waarom vragen stellen in een sollicitatie?
SolliciterenVragen kunnen een sterke impact hebben op hoe jouw communicatieve vaardigheden overkomen. Door vragen te stellen kan je een stukje van je persoonlijkheid en manier van communiceren laten zien.
Heb jij nog vragen?
Met het stellen van vragen neem je actief de leiding in een gesprek. Dit versterkt de gedachte dat jij over de benodigde competenties beschikt om de betreffende rol in te kunnen vullen.
Vrijwel all functies (op niveau) waaronder die van Keser vereisen sterke communicatieve vaardigheden. Doortastendheid en communicatie zijn onderdelen hiervan die goed zichtbaar zijn in een sollicitatiegesprek. Met het stellen van scherpe vragen kan je positief beïnvloeden hoe dit overkomt.
Heb jij nog vragen is dus eigenlijk een kans om jezelf extra te profileren. Door dit te doen oefen je actief invloed uit op hoe je overkomt als potentiële collega, zowel zakelijk als psychologisch.
Het zakelijke aspect
- Je laat zien dat je gemotiveerd bent.
- Je laat zien dat je weet waar de functie over gaat.
Het psychologische aspect
- Je toont persoonlijkheid door jezelf te laten zien.
- Omdat je vragen stelt ga je voorbij aan de standaard, zo onderscheid je jezelf dus op een positieve manier
Door de interactie aan te gaan verbetert jullie onderlinge verstandhouding.
Welke vragen?
"Als je vragen geen inhoud hebben, kun je ze als puntje-bij-paaltje komt beter niet stellen".
Om deze vragen inhoud te geven staan hieronder een aantal tips:
Gebruik open vragen
Met open vragen ga je écht het gesprek aan. Verder biedt dit de mogelijkheid om door te vragen. Je doet er goed aan gesloten vragen (ja/nee) te vermijden, dit leidt vaak tot eenzijdige gesprekken en levert vrijwel altijd minder inzicht als je het vergelijkt met een open vraagstelling.
Door-vragen
Als je een vraag stelt, wees dan niet bang om de tweede vraag (of zelfs de derde vraag) te stellen.
Dit brengt je interesse en know-how goed naar voren.
Let hierbij wel op dat je jouw gesprekspartner laat uitpraten.
Relevantie
Als jij gaat solliciteren dan heeft het geen zin om te vragen wat jouw (potentiële) baas in het weekend doet.
Zorg dat je vragen aansluiten bij de functie en/of bedrijf. Ook kan je vragen naar de motivatie van je collega's en de gestelde doelen van de organisatie.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Maak het opstellen van vragen deel van je voorbereiding
Een goede voorbereiding brengt een positieve uitstraling, jij hebt zichtbaar moeite gestoken in de voorbereiding op het gesprek. Daarnaast kan een goede voorbereiding jou als sollicitant dat zelfvertrouwen geven, waardoor je jezelf positief kan profileren.
Zorg er dus voor dat het opstellen van vragen deel uit maakt van deze voorbereiding. Met deze kan jij namelijk dat verschil maken door aan het einde van je sollicitatiegesprek nog even de dialoog aan te gaan.
Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Goed bezig!