Praten met je lichaam
SolliciterenGoede communicatie is de basis voor elke succesvolle relatie, zowel persoonlijk als professioneel. Het begrijpen en het gebruiken van non-verbale communicatie kan als middel dienen om jouw communicatie en relaties te verbeteren. Ook kun je hiermee invloed uitoefenen op je representativiteit, de beeldvorming die je hebt van anderen en vice versa.
Wel is het verstandig om hierbij vast te houden aan volgende vuistregels:
Controleer je vermoedens
Door vragen te stellen over non-verbale signalen maak je het bespreekbaar en geeft dit jou de mogelijkheid om bijvoorbeeld bepaalde onzekerheden weg te nemen en tegelijkertijd je vermoedens te controleren. Door veelvoudig je intuïtie te toetsten kun je jouw interpretatie van deze signalen verbeteren.
Kijk naar het geheel van non-verbale signalen . Een gebaar kan verschillende betekenissen hebben of zelfs helemaal niets betekenen. Om nauwkeuriger de signalen te interpreteren, kun je het beste het hele plaatje bekijken en zoeken naar patronen. Hiermee voorkom je dat je te snel een oordeel velt.
Verkeerde interpretatie van signalen is mogelijk
Iemand met een sterke handdruk kan je interpreteren als een sterke persoonlijkheid of een zelfverzekerd persoon. Het kan echter ook dat hij dit specifieke onderdeel juist geoefend heeft om zijn zenuwen te onderdrukken. Hartstikke goed van deze persoon maar probeer daarom altijd te voorkomen dat je aan een enkele gedraging of observatie conclusies gaat hangen. De kans is namelijk altijd aanwezig dat deze niet klopt.
Hieronder vind je een lijst van gedragingen en contact met daarbij mogelijke interpretaties en richtlijnen. Neem ze met een korreltje zout en doe er je voordeel mee!
Oogcontact
Een belangrijk onderdeel is het maken van oogcontact. Iemand aankijken tijdens een gesprek is iets wat we, als het goed is allemaal doen. Het wordt gezien als beleefd en je toont hiermee je interesse aan. Toch is oogcontact maken niet voor iedereen even makkelijk. Wanneer je onzeker bent kan het bijvoorbeeld best eng zijn om iemand recht aan te kijken (laat staan als je verdrinkt in de ogen van je gesprekspartner), een ander staart de gesprekspartner weg waardoor deze zich ongemakkelijk kan gaan voelen.
Verder komt het ook vaak voor dat je dit soort dingen gaat overdenken. Ineens vraag je je af: Naar welk oog zal ik kijken? Hoe lang moet ik iemand aankijken? Zou de ander denken dat ik hem aanstaar? Niet nodig, waar het op neer komt is dat je met enige regelmatig oogcontact moet zoeken. Het hoeft zeker geen staar wedstrijd te worden, dus even wegkijken of ergens anders naar kijken is een goed idee, probeer dit niet direct te doen wanneer oogcontact tot stand komt, dit kan namelijk angstig, ontwijkend of onderdanig overkomen maar houd ongeveer 3-5 seconden maximaal aan.
Houding
Lichaamstaal zegt vaak meer dan woorden. Een eerste indruk zou zelfs voor 60% uit lichaamstaal bestaan. Hierin speelt jouw houding een grote rol. Deze zendt een beeld en gevoelens uit zonder dat je nog maar één woord hebt gezegd. Het is dus goed om te bedenken welke houding jij aanneemt in verband met hoe je graag zou willen overkomen en wat je aan je houding kunt veranderen. Misschien sta je altijd met je handen in je zakken, waardoor je over kan komen als een nors of ongeïnteresseerd persoon, terwijl je dit helemaal niet bent. Misschien sta je van nature een beetje in elkaar gedoken waardoor je onzeker lijkt. Door hier rekening mee te houden heb je meer controle over de perceptie van je gesprekspartner.
Daarbij zegt je houding veel over hoe je je voelt bij iemand. Mensen die niet lekker in hun vel zitten, zullen een minder krachtige houding aannemen (maken zich klein) in tegenstelling tot mensen die wel goed in hun vel zitten. Mensen die zich niet helemaal goed voelen zitten meer in elkaar gezakt met hangende schouders en maken weinig oogcontact met de mensen om zich heen.
Torso
Een groot gedeelte van lichaamstaal gaat via je torso. Door deze open te stellen naar je omgeving toon je aan dat je op je gemak bent. Dit komt als non-agressief of passief over op anderen wat maakt dat zij op hun beurt ook gemakkelijker tot rust komen.
Keer je jouw torso toe naar iemand, dan duidt dit op je interesse, je hele lijf luistert en heeft belangstelling voor wat de ander vertelt. Wanneer mensen zich afkeren van elkaar betekent dit dat ze het niet interessant vinden, dat ze het niet met elkaar eens zijn of dat het gesprek van korte duur zal zijn.
Hoofd
De stand van je hoofd spreekt boekdelen. Wanneer je hoofd rechtop staat, straalt dit zelfverzekerdheid en eerlijkheid uit. Wanneer je je hoofd tijdens een gesprek kantelt, laat het zien dat je geïnteresseerd bent in wat de ander te vertellen heeft. Je hoofd vooroverbuigen laat zien dat je niet helemaal lekker in je vel zit of dat je onderdanig bent. Wanneer je je hoofd een beetje achterover laat vallen, dus dat je kin iets omhoog staat, komt dit minachtend over.
Luisteren
Er moet een goede balans zijn tussen praten en luisteren. Het kan vreselijk irritant zijn wanneer iemand alleen maar aan één stuk door blijft praten en wanneer jij dan iets zegt, dit dan direct weer aan eigen ervaringen wordt gekoppeld. Iemand die alleen luistert daarentegen kan saai bestempeld worden of “geeft geen hoogte”. Probeer daarom het zenden en ontvangen in een gesprek dus goed af te wisselen.
Gekruiste armen
Gekruiste armen worden geassocieerd met verdedigen. Het hoeft niet altijd te betekenen dat iemand boos is (wat mensen wel vaak denken). Het kan ook zijn dat iemand zich onzeker voelt, graag afstand houdt of zich niet veilig voelt.
Rusteloze handen en voeten
Wanneer iemand veel beweegt met zijn handen of benen kan wordt dit gezien als ongeduldig, rusteloos, zenuwachtig of boos.
Spiegelen
Wanneer je in gesprek bent met iemand en diegene spiegelt jouw houding, kan je er van uit gaan dat die persoon geïnteresseerd is en een verstandshouding wilt opbouwen.
De stand van de ogen
Je kunt veel zien aan iemand door naar de ogen te kijken. Wanneer iemand naar beneden kijkt, kan dit betekenen dat diegene zich niet helemaal gelukkig voelt. Het kan ook een teken zijn dat iemand zich niet op zijn of haar gemak voelt of zich schaamt. Wanneer iemand naar je borst, hals of mond kijkt is dit juist weer een positief teken en duidt dit op interesse.
Keel schrapen
De keel schrapen kan meerdere betekenissen hebben. Hoewel het ook een ouderwetse verkoudheid kan zijn, doen mensen dit wanneer ze zenuwachtig zijn, geïrriteerd zijn, wanneer ze zich ongemakkelijk voelen, willen onderbreken of je ergens op willen wijzen.
Gesloten ogen
Gesloten ogen kan een teken zijn van irritatie, frustratie of ongeduld. Mensen gebruiken dit steeds vaker, let dus goed op wat het kan betekenen. Het kan zomaar zijn dat iemand 'even tot 10 telt' of nog even zoekt naar zijn woorden.
Omhoogkijken
Wanneer iemand dit doet, kan het ook zijn dat diegene gefrustreerd is, of nadenkt. Op deze manier nadenken wordt ook geassocieerd met toegang zoeken tot je fantasie. Hierdoor kan dit voor anderen overkomen alsof je dingen verzint.
Hand op de wang
Wanneer iemand zijn of haar hand tegen de wang aanhoudt, is de kans groot dat diegene hard nadenkt over iets.
In de ogen wrijven
Als je in gesprek bent met iemand en diegene wrijft in zijn of haar ogen of knijpt in de brug van de neus, kan dit betekenen dat diegene het niet met je eens is met wat je net hebt gezegd of dit als slecht nieuws ervaren. In tekenfilms wordt dit gedrag ook vaak geassocieerd met ongeloof.
Handen op de heupen
Door je handen op je heupen te zetten en je ellebogen naar buiten te steken, maak je jezelf groter. Dit doe je vaak onbewust in een situatie waar je je geïntimideerd voelt. Hierdoor lijk je groter en probeert iemand als het ware iemand af te schrikken uit je persoonlijke zone.
Handen gebald tot vuisten
Het kan een teken zijn dat iemand klaar is om op de vuist te gaan of zijn/haar geduld verliest.
Om je heen kijken
Wanneer degene met wie je praat veel om zich heen kijkt en het lijkt alsof diegene op zoek is naar iets, is de kans groot dat hij/zij geen interesse heeft in het gesprek.
Gezichtsuitdrukkingen (ook wel mimiek genoemd)
Deze geven jouw emoties weer. De 7 basisemoties van walging, blijdschap, verdriet, angst, boosheid, verrassing en minachting zijn over de hele wereld bij iedereen hetzelfde en geven dus een goede indicatie van wat de ander doormaakt en wat je zelf ervaart. Houdt hier rekening mee door bijvoorbeeld toch eens te lachen (al heb je een slechte dag) het is namelijk niet meer dan logisch dat mensen minder toenadering zoeken bij jou als je gezicht op onweer staat. Meer weten hierover, lees hier (Engels).
Gebaren
Tijdens een gesprek maak je (meestal onbewust) gebruik van je armen om jouw woorden kracht bij te zetten: je zwaait, je wijst, je maakt een vuist etc. Houdt hierbij rekening met je gesprekspartner zodat je deze niet overrompelt met jouw emoties en gedragingen.
Stem
Het is niet alleen wat je zegt, ook hoe je het zegt speelt een grote rol. Mensen letten tijdens een gesprek onbewust op het volume, de intonatie, de frequentie, de veranderingen van je stem. Zelfs je eventuele stopwoorden komen aan bod.
Aan je neus zitten
Voortdurend aan je neus zitten kan een signaal zijn voor liegen. Natuurlijk kan je ook gewoon jeuk hebben of last hebben van hooikoorts, maar het komt over alsof je zenuwachtig bent voor iets.
Knipperen met je ogen
Door snel en vaak met je ogen te knipperen kan het overkomen dat je heel nerveus bent, dit kan bijdragen aan een onbetrouwbaar overkomen.
Veel lachen
Tijdens een gesprek met een nieuw iemand te veel lachen, kan ongemakkelijk en raar overkomen. Ook kunnen mensen hierdoor gaan denken dat je niet helemaal eerlijk bent, omdat je een masker draagt. Probeer dus zoveel mogelijk bij jezelf te blijven en je zenuwen niet weg te lachen.
Ja knikken
Regelmatig knikken tijdens een gesprek is natuurlijk heel vriendelijk en laat zien dat je luistert naar de ander, maar probeer het niet te vaak te doen. Hierdoor stel je jezelf namelijk onderdanig op. Je zegt als het ware door je lichaamstaal dat je het overal mee eens bent. Dat maakt je minder krachtig dan je waarschijnlijk bent.
Je mond afdekken met je handen
Tijdens een gesprek regelmatig met je handen voor je mond zitten kan duiden op liegen. Het kan natuurlijk ook een gewoonte zijn, maar het is sowieso niet heel prettig om met iemand te praten die telkens met haar handen voor haar mond zit.
Met je haar bezig zijn
Tijdens een gesprek met je handen door je haar gaan of met een plukje van je haar spelen kan betekenen dat je zenuwachtig bent of met je gesprekspartner probeert te flirten. Doe dat haar dus waar nodig vast in een staartje en blijf ervan af.
Incongruent gedrag
Als iemand zijn woorden niet overeenkomen met zijn non-verbale gedrag, weet de ontvanger niet direct welke boodschap hij moet geloven. Dit werkt niet bevorderlijk en kan jou zelfs als onbetrouwbaar doen overkomen.