De eerste indruk
Solliciteren
Misschien een open deur, maar goed voor de dag komen is van groot belang in een sollicitatiegesprek.
Hier ligt vaak het verschil tussen wel of geen nieuwe baan, een sollicitatie draait nu eenmaal om die eerste indruk. Wat heeft hier invloed op? Hoe speel je hier op in? Hieronder wat punten om in gaten te houden bij je sollicitatie.
Lichaamshouding
Je kent het wel, recht je schouders, steek je borst vooruit. Zorg dat je niet sloft en blik vooruit.
Geef een stevige handdruk, maak oogcontact en neem een open houding aan
(niet je lichaam kruisen).
Ondanks dat dit allemaal clichés zijn, zijn wij ons in situaties waarin wij nerveus of zenuwachtig vaak minder bewust van onze houding. Als jij hier rekening mee houdt en oefent zal dit vast en zeker positief bijdragen aan hoe jij overkomt bij je gesprekspartner.
Outfit
“Less is more wordt weleens gezegd, een typische uitspraak die niet opgaat in een sollicitatieproces”.
Je hebt een sollicitatiegesprek maar wat trek je aan? Veel mensen blijven dit lastig vinden.
Tip van Keser: overdress! Als jij verwacht dat je een gesprek hebt bij een organisatie waar het normaal is om in spijkerbroek en T-shirt te komen, trek dan toch die blouse aan. Zo sta je nooit voor een verrassing dat je buiten de boot valt en toon je aan dat je jouw sollicitatie serieus neemt.
Verzorging
“Een verzorgd overkomen toont aan dat jij zorg draagt voor jezelf. Dit doet overkomen dat jij ook in staat bent te zorgen voor je omgeving”.
Als je een gesprek aangaat met iemand is het vervelend voor je gesprekspartner als je uit je mond . Ruikt naar zweet, dat je een halve baard hebt of dat je geen oogcontact kan maken met je gesprekspartner omdat je vier maanden niet naar de kapper bent geweest. Dit brengt een slechte boodschap over. Jij neemt niet de moeite om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen lichaam. Hoe kan jou dan deze functie toevertrouwt worden?
Uitdrukking
“De persoon die je aanneemt nodigt je uit in zijn directe omgeving, zou jij iemand kiezen die jou probeert te doden met zijn blik?”
Hoe zit jouw gezicht normaal? Hoor je weleens van mensen dat je vaker moet lachen? Dit is in een eerste indruk ook ontzettend belangrijk. Naast dat een glimlach uitnodigend is om een gesprek aan te gaan en kennis te maken kan een boos gezicht of desinteresse lijden tot afkeer en ongenoegen.
Hierop letten is lastig, maar wel leuk. Je kunt dit oefenen door een gesprek te voeren voor de spiegel (net als in de sims) of een gesprek van jezelf op te nemen en te analyseren.