Thuiswerken. Hoe doe je dat?
AlgemeenHet is niet voor iedereen weggelegd, thuis werken. Hoe doe je dat, hoe richt je jouw dag productief in en waar moet je aan werken? Naast de huisdieren, kinderen en je vriend(in) liggen er vele verleidingen en misvattingen op de loer als het gaat om thuiswerken. Hieronder enkele aspecten die je kunnen helpen om jouw dag zo productief mogelijk in te delen.
Laat zien dat jij de broek aan hebt!
Het is belangrijk om controle over je dag te nemen! Hoe? Trek een broek aan! Ja, een productieve dag dat je thuis werkt begint eigenlijk soortgelijk als een dag dat je naar je werk gaat vertrekt. Een broek en een eventuele douche zijn dan ook een goed begin en een goed begin…
Pas waar nodig je werkplek aan
Probeer zo min mogelijk afleidingen bij je werkplek te hebben. Je indeling thuis is vaak gericht op gemak en ontspanning, pas deze waar nodig aan om efficiënt te blijven.
Neem op tijd pauzes
Ondanks dat je thuis bent mag je best een beetje ontspannen. Sterker nog, dit is essentieel om je concentratievermogen op peil te houden.
Houd vaste tijden aan
Een groot gevaar van thuis werken is dat je de controle verliest over je werkuren, je dagen lopen scheef en de balans tussen werk en privé raakt verstoord. Dit kun je tegengaan door vaste werktijden in te delen en een duidelijke planning te maken voor jezelf. Uiteraard mag je weleens schuiven met de uren maar wees ook vooral niet bang zijn om je werk neer te leggen na een lange dag.
Haal het thuis uit thuiswerken
Alleen omdat je thuis werkt betekent niet dat je je opgesloten moet voelen. Trek er ook eens op uit, maak een praatje met de buur of ga even flink sporten. Op deze manier kun je jezelf onttrekken aan de dagelijkse sleur en kan je daarna weer scherp aan de slag.
Ga op zoek naar de juiste hulpmiddelen
Een grote bron van irritatie en verspilling van moeite is het niet (goed) werken van je apparatuur. Denk maar eens aan die printerstress waar iedereen van voor het jaar 2000 bekend mee is. Houd er rekening mee dat je thuis werkt, stel daarom vooraf duidelijk vast wat je wel en niet kunt doen. Maak hier een planning voor en zorg dat je bekend bent met programma’s die je kunnen helpen bij het op afstand uitvoeren van je werkzaamheden.