Schijnzelfstandigheid: Dit moet je weten als je werkt met ZZP’ers
HRSchijnzelfstandigheid klinkt misschien ingewikkeld, maar het komt eigenlijk neer op één simpele vraag: is die zzp’er die je inhuurt echt zelfstandig of lijkt het meer op een verkapt dienstverband? De Belastingdienst houdt dit scherp in de gaten en vanaf 2025 gaat de handhaving weer op volle kracht.
Wat is schijnzelfstandigheid precies?
Een zzp’er is schijnzelfstandig als hij of zij werkt alsof er een dienstverband is. Denk aan een vaste werkplek, duidelijke gezagsverhouding en geen vrijheid in hoe het werk wordt uitgevoerd. In zo’n situatie hoort de zzp’er eigenlijk in loondienst te zijn, met alle bijbehorende rechten en verplichtingen.
Voor jou als opdrachtgever betekent dit risico op naheffingen en boetes als de Belastingdienst concludeert dat de arbeidsrelatie niet klopt.
Hoe voorkomt u schijnzelfstandigheid?
Het draait allemaal om hoe je samenwerkt met de zzp’er. Hier zijn drie praktische tips:
- Vrijheid geven: Laat de zzp’er zelf bepalen hoe en wanneer het werk gebeurt. Stuur op resultaat, niet op werkwijze.
- Modelovereenkomst gebruiken: Dit is een handig hulpmiddel van de Belastingdienst waarmee je de afspraken goed vastlegt. Het voorkomt gedoe achteraf.
- Check zelfstandigheid: Heeft de zzp’er meerdere klanten? Werkt hij/zij met eigen materialen? Kan er sprake zijn van ondernemersrisico? Dit zijn belangrijke signalen van echte zelfstandigheid.
Waarom is dit belangrijk?
Vanaf 2025 stopt de Belastingdienst met haar huidige coulancebeleid (het zogeheten handhavingsmoratorium). Dat betekent dat fouten direct kunnen leiden tot financiële consequenties. Je kunt dit eenvoudig voorkomen door nu al kritisch te kijken naar de arbeidsrelaties binnen uw organisatie.
Hulp nodig?
Twijfel je of alles goed geregeld is? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag om zonder zorgen met zzp’ers samen te werken!
Check de informatie van de Belastingdienst over schijnzelfstandigheid.