Ergonomie
AlgemeenHoe zit dat nou eigenlijk?
Het zit in je hoofd
Vele van ons hebben een ongezonde werkhouding. Daarmee wordt bedoeld: een werkhouding die op de lange termijn schadelijk is voor ons lichaam.
Hoe komt dat? We hebben allemaal onze eigen gewoontes en verhoudingen. Juist deze gewoontes zijn moeilijk af te leren en kunnen pijn veroorzaken.
Waarom wordt daar niet meer aan gedaan? Het is een lastig iets, wat voor de een fijn is gaat voor de ander niet op.
De verhouding tussen je armen en je bovenlichaam staat centraal voor een goede werkhouding. Doordat dit voor iedereen anders is wordt rechte lijn trekken voor een organisatie lastig. Daarbij heeft iedereen zijn eigen gewoontes, trekjes en voorkeuren. Vaak zijn deze er zo ingeslepen dat ze moeilijk af te leren zijn.
Keser zou Keser niet zijn als wij ons niet zouden richtten op de lange termijn en we ons in zouden zetten voor verbetering. Daarom delen wij bij deze de tips zoals wij die kregen.
Het begint bij de voeten
Plaats je voeten voor je op de grond en zoek naar een geschikte hoogte van je stoel. Je hebt deze gevonden als je knie 90 tot 100 graden gebogen is.
Waarom? Dit zorgt voor goede ondersteuning naar je onderrug en het bloed blijft lekker stromen in je benen.
LET OP:
Met name het over elkaar leggen van de benen is een ongezonde gewoonte. Zo knel je meerdere bloedvaten af en zorg je ervoor dat je hele bovenlichaam uit positie komt.
Hoe zit dat met de armen
Door je armen op je bovenbenen te plaatsen vind je de juiste natuurlijke houding. Ondanks dat je zo niet kunt werken is het vinden van deze positie goed als uitgangspunt voor het vinden van een juiste werkhouding.
Je ellebogen zijn gemaakt om je te ondersteunen, plaats deze op de steunen van je stoel zodat je armen lichtelijk boven je bureau komen te hangen.
LET OP:
Houd hierbij je natuurlijke houding in de gaten, als je lichaam flinke hoeken moet maken kun je ervan uitgaan dat dit op de lange termijn schadelijk kan zijn.
Hoe zit dat met je werkplek
Vergeet niet dat jij de regie hebt over de inrichting van jouw werkplek. Onthoud daarbij dan ook dat jij deze in kunt richten naar gebruik. Zo kun je jouw toetsenbord even naar voren schuiven bij gebruik en hoef je niet je arm naar de muis te bewegen maar kun je ook de muis naar je arm toe halen.
Nog tips?
- Als je recht vooruit kijkt hoor je tegen de bovenkant van je scherm aan te kijken.
- Probeer om het half uur je houding ligt aan te passen of evt. een stukje te lopen.
- Probeer je rug zoveel mogelijk te ondersteunen. Het is vaak niet dat de houding op zich slecht is, het is wat je lichaam doet als het moe wordt (hangen).
- Probeer als je aan het typen bent je armen zo veel mogelijk mee te bewegen in plaats van alles met je polsen te doen.
Wij hopen nog lang samen te werken, met deze tips komt dat vast goed!