4 essentiële tips voor je volgende assessment

Solliciteren
4 essentiële tips voor je volgende assessment

Heb je binnenkort een assessment en vraag je je af of (en hoe) je jezelf daarop kunt voorbereiden? Volg deze eenvoudige stappen om met een zekerder gevoel je volgende assessment in te gaan.

1. Inventariseer het assessment

Je kunt vaak veel informatie vinden over het assessment. Probeer uit te zoeken wát er getest wordt, en op welke wijze dit gebeurt. Schrijf je bevindingen op.

Wees hierin doelgericht: je beste bron van informatie is degene die het assessment zal afnemen. Begin dus dáár met het stellen van vragen — zo kun je snel een heleboel informatie verzamelen.

Let wel op: assessments wijzigen, en zijn zelden identiek. Pin je dus niet volledig vast op de informatie die je krijgt, maar gebruik het als een kader.

2. Wie geeft het assessment?

Vaak kun je door te kijken naar het bureau dat het assessment geeft ook veel leren. Hoe is haar globale werkwijze? Waar staat ze om bekend? Geeft ze op haar website misschien voorbeelden weg van (gedeelten) van assessments? Dit zijn allemaal nuttige vragen die je kunnen helpen bij je voorbereiding.

3. Oefening baart kunst

Misschien wel de meest voor de hand liggende tip, maar niet minder belangrijk: oefen! Op basis van de informatie die je hebt losgepeuterd over de inhoud en de wijze waarop het assessment wordt gegeven, kun je prima oefenen.

Zeker wanneer er bepaalde specifieke onderwerpen aan bod komen, zoals (een vreemde) taal en rekenen, zijn er talloze manieren om deze gericht bij te schaven. Steek hier absoluut wat tijd in, want ook buiten je assessment kunnen deze skills van toepassing komen.

4. Blijf rustig

Door de andere stappen uitvoerig te doorlopen, vergroot je niet alleen je kansen, maar help je ook jezelf om rustig te blijven.

Hoe meer vertrouwen je hebt in je eigen kunnen, hoe beter het assessment zal verlopen. Goed voorbereiden is dus een dubbele win, want hiermee boost je ook je zelfvertrouwen.

En onthoud: ook wanneer je iets even niet weet, is er geen man overboord. Het uitgangspunt is niet om foutloos te zijn, maar om het beste van je eigen kunnen te laten zien. Hier hoort ook bij dat je je af en toe vergist, of even hapert. Je bent en blijft een mens!

News Mail Graphic Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze Keser update
Schrijf je in voor de nieuwsbrief